Domeniu: Literatură universală -> Japoneză
Literatură universală -> Thriller & Mystery
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: TOP 10+
Număr pagini: 232
ISBN: 978-973-46-7202-8
Tip ediție: broșată
Format: 106x180
An apariție: 2018
Kobo Abe
Femeia nisipurilor (ediţie de buzunar)
În stoc

Traducere din limba japoneză de Magdalena Levandovski-Popa

Roman ecranizat în 1964, în regia lui Hiroshi Teshigahara; filmul a fost distins în acelaşi an cu Premiul pentru cel mai bun film străin la Festivalul de la Cannes.

Niki Jumpei, protagonistul romanului Femeia nisipurilor, profesor şi entomolog amator, descoperă în nişte dune un sat straniu, ai cărui locuitori trăiesc în gropi săpate în nisip. Ţinut captiv de o văduvă într-una dintre gropi, se vede nevoit să îndepărteze necontenit nisipul care ameninţă să îngroape comunitatea. Trasînd cu o mînă de maestru etapele revoltei, înfrîngerii şi apoi ale resemnării eroului, Kobo Abe izbuteşte o analiză magistrală a comportamentului unui om pus într-o situaţie-limită. Romanul alegoric al lui Kobo Abe este considerat una dintre cele mai valoroase opere japoneze postbelice.

19.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Kobo Abe (autor)

Romancier, prozator, dramaturg, critic literar, regizor şi fotograf, Kobo Abe (1924-1993) s-a născut în Tokyo şi şi-a petrecut copilăria în Mukden, Manciuria, în anii celui de-al Doilea Război Mondial. În 1948 a absolvit medicina la Universitatea Imperială din Tokyo, dar nu a practicat niciodată. Formaţia lui de medic e asociată de critică descrierilor meticuloase ale obiectelor şi tonului detaşat, aproape clinic, al multora dintre scrierile sale. A debutat cu un volum de poezii în 1947. A scris mai multe povestiri cu tentă kafkiană şi subiecte de science-fiction, încununate cu premii importante. În 1957 îi apare romanul Fiarele se întorc acasă, dar recunoaşterea internaţională i-o va aduce Femeia nisipurilor, care impune un scriitor înrudit cu Albert Camus şi Samuel Beckett. În 1964 publică romanul Chip străin (1964), care abordează relaţiile dintre oameni şi încearcă să definească natura identităţii individuale, temă reluată şi în Harta arsă (1967). A scris peste zece piese de teatru, regizînd cîteva dintre ele. A mai regizat, cu succes, piese de Harold Pinter, Eugen Ionescu şi Samuel Beckett. La Editura Polirom au apărut: Harta arsă (2006), Chip străin (2006) şi Bărbatul-cutie (2007).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in