Domeniu: Literatură universală -> Americană
Literatură universală -> Erotism
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor „Henry Miller"
Număr pagini: 384
ISBN: 978-973-46-7236-3
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2018
Henry  Miller
Nexus (ediţia 2018)
În stoc

Traducere din limba engleză de Antoaneta Ralian

Nexus este ultimul roman din trilogia Răstignirea trandafirie, scrisă de Henry Miller pe parcursul a zece ani, interzisă în Statele Unite ale Americii şi publicată la Paris între 1949 şi 1960.

Romanul Nexus (1960), ultimul volum al trilogiei Răstignirea trandafirie, dezvăluie portretul unui scriitor format, care, după chinuitoare îndoieli şi o mulţime de romane scrise în minte, reuşeşte în sfîrşit să-şi pună ideile pe hîrtie. Faptul acesta însă pare să atragă după sine o ruptură cu lumea atît de familiară din primele două volume: minunatele poveşti ale prietenilor autorului, paginile de analiză literară şi socială există în continuare, sînt la fel de pline de spirit şi umor, însă în ele se simte o umbră de cinism şi de tristeţe. Nexus este, paradoxal, volumul de rămas-bun al unui romancier aflat încă la începutul drumului, volumul care îi oferă lui Miller confirmarea destinului său de scriitor, nelăsîndu-i astfel nici o altă opţiune decît să continue să scrie, confruntat în permanenţă cu izolarea şi responsabilitatea actului de creaţie.

Răstignirea trandafirie este capodopera lui Henry Miller – o descriere detaliată şi amuzantă a eforturilor sale, financiare şi spirituale, de a deveni scriitor. Însă dincolo de acest aspect, cele trei volume sînt pline de poveşti despre prietenii săi, despre vecini sau foşti colegi, o umanitate colorată, într-o vervă neobosită, prin intermediul căreia Miller reuşeşte să recreeze tonul şi textura vremurilor de la începutul secolului XX. Scrisă în stilul lipsit de convenţionalism, pe alocuri naturalist, al prozei americane moderne, trilogia conţine resurse inepuizabile de umor, mai ales în momentele în care Miller se transformă în obiectul propriilor reflecţii. Răstignirea trandafirie încearcă să spună totul fără teama că va spune prea mult şi autorul ei se situează în permanenţă de partea vieţii şi a creativităţii.” (Choice)

„Nimic nu se compară cu Henry Miller în momentele sale de maximă exaltare... Răstignirea trandafirie este cea mai ambiţioasă operă a sa şi una dintre cele mai bine scrise.” (Norman Mailer) 

„Deși milioane de americani nu l-au citit pe Dostoievski și nu i-ar recunoaște numele dacă l-ar auzi rostit, totuși milioane întregi descind direct din paginile lui și vin aici, în America…” (Henry Miller)

„Nu, oriunde te-ai răsuci, drumul e blocat. Nu-i nevoie să-i invocăm pe Dumnezeu, pe Diavol sau Soarta.
Dumnezeul întregii Creații trage un pui de somn în timp ce noi ne dăm de ceasul morții ca să soluționăm marele puzzle.” (Henry Miller)

44.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Henry  Miller (autor)

Henry Valentine Miller (1891-1980) s-a născut în Yorkville, New York, într-o familie de origine germană. Şi-a petrecut anii de şcoală în Brooklyn, între 1909 şi 1924 a încercat să lucreze în atelierul de croitorie al tatălui său, a trecut prin greutăţi, slujbe prost plătite, în medii dominate de sărăcie şi mediocritate. Hotărît să se apuce de scris, la treizeci de ani pleacă la Paris, unde îşi petrece următorul deceniu. Se împrieteneşte cu scriitorul Lawrence Durrell şi o cunoaşte pe Anaïs Nin, cu care trăieşte o adevărată poveste de dragoste şi care îl va sprijini la începuturile carierei sale. În 1934 scrie Tropicul Cancerului, un roman cu tentă autobiografică. Devine faimos pentru descrierile sale realiste şi cîştigă simpatia unor autori precum T.S. Eliot şi Ezra Pound. Tot în anii ’30 publică Primăvară neagră şi Tropicul Capricornului. În 1940, Miller se întoarce în America şi se stabileşte în Big Sur, California pentru următorii douăzeci de ani. Scrie alte cîteva volume critice la adresa Americii şi de un deosebit umor; din această perioadă datează şi capodopera sa, trilogia „Răstignirea trandafirie”, alcătuită din Sexus (1949), Plexus (1953) şi Nexus (1960). În anii ’60 încep să-i apară şi în America primele romane, iar Miller ajunge peste noapte un idol printre scriitorii americani pentru stilul aparte şi ideile sale ce subminează preceptele morale foarte stricte ale vremii, precum şi formulele scriiturii moderniste. Înţelepciunea inimii, volum de eseuri şi povestiri, demonstrează încă o dată variata paletă de stiluri, stări şi subiecte pe care le abordează Henry Miller. Într-o înşiruire liberă a ideilor, Miller implică cititorul în propriile gînduri şi sentimente cu o lipsă de reticenţă înviorătoare. Incluzînd şi cîteva dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale, printre care se numără „Veteranul alcoolic”, „Moartea creativi tăţii”, „Pîntecele enorm”, „Filozoful care filozofează”, volumul cuprinde eseuri despre Raimu, vedetă a cinematografului la începuturile sale, Brassaï, cunoscut fotograf al Parisului, psihanalistul E. Graham Howe şi de asemenea analize ale unor opere şi scriitori celebri, dintr-o perspectivă inedită.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in