Domeniu: Literatură universală -> Chineză
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Actual
Număr pagini: 160
ISBN: 978-973-46-6867-0
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2018
Yan  Lianke
Zile, luni, ani
În stoc

Traducere din limba chineză şi note de Irina Ivașcu

„Yan Lianke este cel mai bun scriitor chinez contemporan.” (The Independent)

Undeva pe Muntele Balou, tărîmul imaginar al lui Yan Lianke, un bătrîn luptă pentru supravieţuire în vremea secetei abătute din senin asupra ţinutului său de baştină. Cînd razele nemiloase ale soarelui îi alungă pe locuitorii satului, bătrînul hotărăşte să rămînă împreună cu tovarăşul său credincios de viaţă şi de suferinţă, un cîine orb, să păzească ogorul neamului şi să vegheze asupra ultimului lujer verde de porumb, singurul care mai poate asigura continuitatea comunităţii. Prin sacrificiul său simbolic, bătrînul se transformă în protectorul satului, devenind „Strămoşul” generaţiilor următoare, al căror viitor este salvat graţie seminţelor pe care le hrăneşte cu propriul trup stins, pîrjolit de soare, întocmai ca în vechile mituri ale creaţiei în care lumea ia naştere din sîngele unui erou legendar. Zile, luni, ani este o mică bijuterie în proză, o formă de realism magic în care acţiunea apare ca un tablou în faţa cititorului, impregnată de imagini mitice, simbolice, alegorice.

„O comedie fantomatică… o forţă narativă ieşită din comun.” (Colm Tóibín)

Zile, luni, ani este o poveste universală, un omagiu pentru tot ce are mai bun rasa umană.” (The Guardian)

„Yan Lianke creează răni imaginare cu sînge adevărat… Cărţile sale redau un folclor brutal, pe care istoria n-ar îndura să şi-l amintească.” (The New York Times Book Review)

Zile, luni, ani ni-l arată pe maestrul chinez la apogeul creaţiei… Ochiul satiric şi generozitatea îi sînt pe deplin răsplătite.” (Toronto Star)

„Romanele lui Yan Lianke sînt rodul unei imaginaţii halucinante şi al spiritului satiric.” (BBC)

25.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Yan  Lianke (autor)

Yan Lianke s-a născut în 1958, în provincia Henan. A absolvit Universitatea din Henan în 1985, cu o dublă specializare, în ştiinţe politice şi pedagogie, iar în 1991 a obţinut o diplomă în litere la Institutul de Arte al Armatei Populare de Eliberare. A început să scrie în 1978; printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără Săruturile lui Lenin şi Visul satului Ding. Acestora li se adaugă multe volume de povestiri, precum şi eseuri, cronici şi recenzii. La Editura Polirom a apărut romanul În slujba poporului.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in