Domeniu: Literatură universală -> Americană
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Esențial
Număr pagini: 296
ISBN: 978-973-46-7376-6
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2018
Charles Bukowski
Şuncă pe pîine (ediţia 2018)
În stoc

Traducere din limba engleză de Cristina Ilie

Şuncă pe pîine (1982) relatează cu un umor savuros primii ani din viaţa lui Henry Chinaski, nonconformistul alter ego al scriitorului, şi experienţele maturizării sale în perioada Marii Crize şi în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial. Copil solitar şi ursuz, terorizat de un tată violent şi de spectrul sumbru al sărăciei, hărţuit fără încetare de ciudaţi şi schilozi care se proclamă prietenii săi, Henry se maturizează rapid, devenind un adolescent cinic, indolent şi agresiv, lipsit de mari ambiţii. Romanul descrie într-un stil de o vulgaritate adesea şocantă, însă de o cuceritoare sinceritate şi naturaleţe, lupta sa cu acneea severă care îi spulberă orice şansă la o viaţă socială normală, primele sale experienţe erotice şi bahice în cartierele sordide din Los Angeles, dar şi cele dintîi încercări literare. 

„Dacă vrei să salvezi lumea, trebuie s-o faci cu fiecare om în parte. Cine zice că o face altfel este fie vreun romantic grandoman, fie politician.” (Charles Bukowski)

„O carte foarte veselă, în acelaşi timp foarte tristă şi, în ciuda tonului narcisist, onestă de cele mai multe ori. Bukowski pare să fi fost scriitorul cel mai potrivit să descrie California de Sud în perioada războiului – un pămînt plin de spaţii terne, nesfîrşite, lipsite de cel mai mic interes, în care poate doar imaginaţia te opreşte s-o iei razna. Într-o epocă în care toţi se închinau conformismului, Bukowski a scris despre urîţii, egoiştii, singuraticii şi nebunii ţării sale.” (The Observer)

37.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Charles Bukowski (autor)

Charles Bukowski s‑a născut în Germania, la Andernach, în 1920. Cînd avea doi ani, părinţii lui s‑au mutat în Statele Unite, stabilindu‑se în Los Angeles, unde scriitorul a copilărit şi şi‑a petrecut cea mai mare parte din viaţă. A studiat la Los Angeles City College, dar a abandonat cursurile şi a dus o viaţă dezordonată, scriind cu pasiune îndîrjită şi schimbînd diverse slujbe pentru a supravieţui: a lucrat într‑un abator, într‑o fabrică de biscuiţi pentru cîini, a fost spălător de vase, şofer de camion, funcţionar de poştă etc. A publicat prima povestire la douăzeci şi patru de ani, iar în 1960 a debutat cu un volum de versuri. Încetul cu încetul, valoarea operei sale a început să fie recunoscută, iar în 1969 Bukowski a semnat un contract de exclusivitate cu Black Sparrow Press, ceea ce i‑a permis să renunţe la slujba din acel moment şi să se dedice exclusiv scrisului. Autor prolific, a publicat numeroase volume de poezie, antologii de povestiri şi romane, devenind unul dintre cei mai citiţi scriitori americani contemporani. La Editura Polirom au apărut pînă în prezent, unele în mai multe ediţii, romanele Femei, De duzină, Factotum, Poşta, Hollywood, Şuncă pe pîine, volumele de povestiri Poveşti despre nebunia obişnuită şi Muzică de belele şi antologia de poezie Dragostea e un cîine venit din iad. Charles Bukowski a murit în 1994, în San Pedro, California.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in