Domeniu: Biografii, autobiografii și jurnale -> Memorii, amintiri
Colecție: -
Număr pagini: 264
ISBN: 978-973-46-7613-2
Tip ediție: cartonată
Format: 160x235
An apariție: 2018
Ion Vianu
Între violență și compasiune. Amintirile unui psihiatru
În stoc

Premiul Cartea Discretă a anului 2018

Format în Clinica universitară de psihiatrie de la Spitalul „Obregia” din Bucureşti, cadru didactic, Ion Vianu emigrează în 1977, protestînd împotriva utilizării psihiatriei în scopuri politice. În Elveţia îşi practică specialitatea în mediul privat. Pe de altă parte, este activ pe plan internaţional în domeniul apărării drepturilor omului în psihiatrie. În acest text dens şi pasionant, psihiatrul-scriitor Ion Vianu ne conduce, pe firul amintirilor, la o meditaţie asupra suferinţei, a demnităţii omului, accentuînd modestia de care trebuie să ne pătrundem în faţa infinitei complexităţi a fiinţei.

44.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar

În căutarea vinii • Cîteva pagini despre bunul-simţ • Apărătorul ordinii oedipiene • Nebunia ordinară • Avatarurile fanteziei • Despre inflaţia şi chircirea eului • Smerenie şi gîndire slabă • Sfîrşitul Omului? • De la familie la postfamilie • Societatea cibernetică • Insula fericiţilor

 

Despre autor
Ion Vianu (autor)

Ion Vianu (născut la Bucureşti în 1934). Studii de filologie clasică, neterminate. Doctor în medicină al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (1960). Psihiatru, cadru universitar al Clinicii de Psihiatrie, Bucureşti. Voiaje de studii în Germania Democrată, Franţa. 1964-1977: Colaborează la Contemporanul, Viaţa Românească, Luceafărul etc. 1975: Publică un volum de eseuri, Stil şi persoană, premiat de Uniunea Scriitorilor, şi o Introducere în psihoterapie. 1977: Emigrează, după ce a aderat la Apelul lui Paul Goma. Se stabileşte în Elveţia, practicînd psihiatria. Este prezent în mişcarea pentru apărarea drepturilor omului în România. Începe o activitate de publicist pe subiecte politice care va continua pînă în ultimii ani, în ţară. 1990: Revine din ce în ce mai des în România, unde se reinstalează. Publică, în genuri diverse: memorialistică (Amintiri în dialog – cu M. Călinescu –, Exerciţiu de sinceritate); romane: Caietele lui Ozias, Vasiliu, foi volante, Paramnezii, Necredinciosul, Amor intellectualis („roman autobiografic”), distins cu mai multe premii, printre care şi „Cartea Anului” (2010), şi Arhiva trădării şi a mîniei. În domeniul eseisticii, publică: Blestem şi Binecuvîntare, Investigaţii mateine, Apropieri, Elegie pentru Mihai, Frumuseţea va mîntui lumea şi alte eseuri.

 

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in