Domeniu: Istorie -> România -> Perioada modernă
Colecție: -
Număr pagini: 344
ISBN: 978-973-46-7679-8
Tip ediție: broșată
Format: 145x225
An apariție: 2018
Adrian Cioroianu
Un centenar și mai multe teme pentru acasă. Ce au învăţat şi ce nu au învăţat românii din ultimul secol de istorie
În stoc

„În lumea militarilor de carieră există o vorbă: «Amatorii discută mai ales despre strategie, dar profesioniştii sînt mult mai atenţi la logistică». Încerc, în acest volum, să pun în discuţie atît perioada de dinainte de 1918 (pentru a înţelege cum s-a ajuns la Marea Unire), cît şi pe cea de după, către noi. Volumul a plecat dintr-o simplă constatare: am avut revelaţia, pe care probabil şi alţi români au avut-o înaintea mea, că la noi nu strategii lipsesc, ci responsabilii cu logistica. Românii, de cel puţin o sută de ani, au un apetit real de a vorbi despre viitor, dar planurile au fost cel mai adesea programe politice de partid. Drept urmare, am avut partide care au arătat constant un viitor mai bun decît prezentul (de genul: «să dăm drept de vot tuturor românilor», «să dăm pămînt tuturor românilor», «să căutăm luminiţa de la capătul tunelului» etc., spuse într-o formă sau alta), iar dictaturile mai lungi sau mai scurte prin care am trecut ne-au semnalat că viitorul este la un sacrificiu sau două distanţă şi că este incomparabil mai bun decît trecutul şi prezentul la un loc. Deşi nu epuizează lista domeniilor care s-ar preta unei analize centenare, acest tom acoperă o sferă amplă – de la armată la şcoală, de la arhive istorice la planificare strategică, de la benzi desenate la practica guvernării.” (Adrian Cioroianu)

47.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar

• Un secol de surprize geopolitice, politizare constantă şi modernizare în zigzag. Ce ar fi trebuit să învăţăm din ultimul secol, dar nu am făcut-o? (Adrian Cioroianu) • Românii şi legea – un centenar de relaţie complicată (Cristina Diac) • Ce putem învăţa din Unirea Basarabiei cu România? (Igor Caşu) • Ce lecţii tragem din şcolarizarea minorităţilor din Basarabia interbelică? (Petru Negură) • Morala (ne)învăţată a Unirii Basarabiei cu România (Sergiu Musteaţă) • Cum a apărut Partidul Comunist din România şi cum a reacţionat guvernul de la Bucureşti – certitudini şi contradicţii (Gheorghe Onişoru) • O explicaţie (şi o structură) a „problemei maghiare” (Bakk Miklós) • Sfîrşitul unei utopii. De ce a căzut socialismul românesc? (Dorel Dumitru Chiriţescu) • De ce ne-am modernizat, totuşi, mai tîrziu decît alţii? Cum s-a ajuns la 1918 şi ce datorii avem încă (Victor Neumann) • Cînd şi cum a început criza demografică în România. Anchete demografice din anii 1960 (Corina Doboş)

• Lungul drum al egalităţii dintre femeie şi bărbat. Evoluţia drepturilor şi reprezentării feminine în România (1918-2018) (Luciana M. Jinga) • Istoria romilor din România la bilanţ – incluziunea socială şi „proiectul identitar rom” (Claudia Anamaria Iov) • Ce înseamnă în România a fi profesor universitar? Despre valenţele elitei universitare locale (Lucian Nastasă-Kovács) • Cum a funcţionat învăţămîntul superior românesc în ultimul secol? Evoluţii şi perspective ale unei lumi în mişcare (Matei Gheboianu) • Vorba zboară, scrisul rămîne. Arhive, stat şi bună guvernare (într-o perspectivă centenară) (Alina Pavelescu) • De la „Armata nu rentează!” la „Armata e cu noi!”. Un secol de reforme şi adaptări în instituţia apărării (Florin Şperlea) • Spune-mi cu cine te aliezi ca să-ţi spun cine eşti: un secol de parteneriate, în numele securităţii. România – de la Marea Unire pînă la integrarea în binomul de securitate NATO-UE (Şerban Filip Cioculescu) • Despre cum ne-am imaginat trecutul şi cum l-am livrat copiilor. Ultimii 100 de ani de bandă desenată istorică în România. (Dodo Niţă)

 

Despre autor
Adrian Cioroianu (editor)

Adrian Cioroianu este profesor, doctor în istorie. Decan al Facultății de Istorie a Universității din București (2012-2015), ministru al Afacerilor Externe (2007-2008), ambasador al României la UNESCO (2015-2020). Domenii de interes: istoria comunismului și postcomunismului românesc (structură socială, istorie intelectuală, reprezentări), relații internaționale contemporane. Dintre volumele publicate menționăm: Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc (2005), Geopolitica Matrioșkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială (2009), Epoca de aur a incertitudinii. America și China, ideile și Primăvara arabă, Clio, Clausewitz și Lady Gaga la începutul secolului XXI (2011), Cea mai frumoasă poveste. Cîteva adevăruri simple despre istoria românilor (2013), Un Centenar și mai multe teme pentru acasă. Ce au învățat și ce nu au învățat românii în ultimul secol de istorie (editor, Polirom, 2018).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in