Domeniu: Filosofie -> Studii și eseuri
Colecție: PLURAL
Număr pagini: 264
ISBN: 978-973-46-7664-4
Tip ediție: broșată
Format: 106x180
An apariție: 2018
Valeriu Gherghel
Roata plăcerilor. De ce n-au iubit unii înţelepţi cărţile?
În stoc

„Oare de ce (mai) citim? Un înțelept a găsit răspunsul: pentru a trăi pur și simplu. Citește ca să trăiești... Omul vrea să priceapă ceea ce trăiește. Iar pentru a înțelege este nevoie de cărți. Citim, așadar, pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine, pentru a ne lărgi sinele, citim pentru a trăi... În fond, am învățat să iubim din poemele trubadurilor. Poeții au inventat iubirea-pasiune. Ei au descris iubirea tenace dintre doi amanți separați, iubirea care se manifestă și în absența celuilalt. Prin urmare, omul mai întîi a citit, și-a imaginat, și abia după aceea s-a întrebat dacă iubește aievea. A citit și abia apoi a trăit.” (Valeriu Gherghel)

 

26.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar

Fericirile. Și ceea ce urmează după ele • În ce chip îți poți pierde vremea aiurea, chiar dacă te numești Petrarca • Cărțile sau viața? • 13 cărți pe care nu le-a citit nimeni, cu excepția noastră • Portret al cititorului la bătrînețe • Cinci motive cuvioase de a renunța la citit • Trei filosofi care au disprețuit cărțile • Cum am putea s-o salvăm pe Francesca din iad? O notă despre iubirea interzisă

Despre autor
Valeriu Gherghel (autor)

Valeriu Gherghel. Studii de filosofie la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, terminate în 1979. Redactor-şef adjunct la Opinia studenţească (1983‑1989). Din 1993 este profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi. Doctor în filosofie cu o teză despre teologia platoniciană. A colaborat la Convorbiri literare, Cronica, Dilema veche, Steaua, Timpul, Transilvania etc. La Editura Polirom a mai publicat Porunca lui rabbi Akiba (2005), Breviarul sceptic. Şi alte eseuri despre simplitate (2012).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in