Domeniu: Biografii, autobiografii și jurnale -> General
Istorie -> Istoria culturii și civilizației
Colecție: PLURAL -> M
Număr pagini: 296
ISBN: 978-973-46-7717-7
Tip ediție: broșată
Format: 145x225
An apariție: 2019
Chase F. Robinson
Civilizația islamică în 30 de vieți. Primii 1.000 de ani
În stoc

Traducere de Anacaona Mîndrilă‑Sonetto

Cine au fost gînditorii religioși, liderii politici, scriitorii și filosofii care au influențat timp de 1.400 de ani evoluția celei de-a doua religii ca mărime din lume? Ce știm despre viața lor și despre felul cum și-au lăsat amprenta asupra societăților în care au trăit? Civilizația islamică în 30 de vieți împletește biografiile unor personaje remarcabile într-o narațiune bogată, de la Profetul Mahomed în secolul al VII-lea la Timur-Lenk, cuceritorul lumii, și sultanul otoman Mehmed al II-lea în secolul al XV-lea. Pornind din Mecca și Peninsula Arabică și ajungînd la vest pînă în Africa de Nord și Peninsula Iberică și la est pînă în Asia Centrală și Orientală, Chase F. Robinson reconstituie ascensiunea și decăderea satelor islamice prin intermediul conducătorilor lor politici și militari și discută despre contribuțiile aduse de cărturari la dezvoltarea dreptului, științei și literaturii islamice. Autorul ne oferă astfel o imagine vie a lumii musulmane premoderne, în care figurile celebre – inclusiv ‘Ali, vărul lui Mahomed, Saladin, eroul anticruciat, și poetul Rumi – alternează cu personalități mai puțin cunoscute, precum Ibn Fadlan, călător neînfricat în perioada Califatului Abbasid, Karima al-Marwaziyya, o bună cunoscătoare din secolul al XI-lea a hadith-ului, și Abu al-Qasim Ramisht, un foarte bogat negustor din secolul al XII-lea.

„Robinson realizează un instantaneu fascinant al istoriei islamice cu ajutorul a 30 de scurte biografii.” (CHOICE)

„O sinteză elegantă a numeroaselor manifestări nuanțate, creative și inovatoare din punct de vedere tehnologic pe care Profetul Mahomed le-a inspirat din oazele sale din Peninsula Arabică a secolului al VII-lea.” (The Economist

49.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Chase F. Robinson (autor)
Chase F. Robinson este specialist în istoria premodernă a Orientului Mijlociu şi profesor la The Graduate Center, City University of New York. Din 2018 este directorul „Dame Jillian Sackler” al Arthur M. Sackler Gallery şi Freer Gallery of Art din cadrul Smithsonian Institution. A scris numeroase lucrări consacrate istoriei Islamului, printre care: Empire and Elites after the Muslim Conquest: The Transformation of Northern Mesopotamia (2000), Islamic Historiography (2003), ‘Abd al Malik (2005), The Legacy of the Prophet: The Middle East and Islam, 600 1300 (2009).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in