Domeniu: Dicţionare, enciclopedii, ghiduri -> General
Colecție: BIBLIOTECA MEDIEVALĂ
Număr pagini: 248
ISBN: 978-973-46-7463-3
Tip ediție: broșată
Format: 160x235
An apariție: 2019
Adrian Papahagi , Adinel-Ciprian Dincă , Andreea Mârza
Manuscrisele medievale occidentale din România. Census
Stoc epuizat

Volum publicat în colaborare cu Centrul de Istoria Cărții și a Textelor – CODEX, UBB Cluj

Lucrarea a fost realizată și tipărită cu sprijinul unui grant de cercetare CNCS‑UEFISCDI (PN II‑RU‑TE‑2010‑ 290).

Acest Census oferă cercetătorilor o vedere de ansamblu asupra conținutului, provenienței și decorației manuscriselor medievale în grafie latină din România. Lucrarea este totodată primul inventar național al acestor manuscrise și aduce la lumină codici necunoscuți pînă în prezent. Sînt recenzate complet și descrise unitar – unele pentru prima oară – manuscrisele de la Alba Iulia, Brașov, București, Cisnădie, Cluj, Gheorgheni, Mediaș, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Sighișoara, Tîrgu Mureș și Timișoara. În cazul unor codici descriși în trecut sînt propuse noi identificări de texte, descrieri codicologice mai exacte, datări mai precise sau stabilirea mai sigură a provenienței. Volumul include în anexă manuscrise sau fragmente menționate în literatură, dar nereperabile în prezent. Studiul introductiv schițează istoria și conținutul colecțiilor de manuscrise medievale occidentale din România. În fine, volumul este completat de numeroși indici: autori și titluri, posesori și locuri de proveniență, copiști, limbă, decorație, notație muzicală, data manuscriselor.

34.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Adrian Papahagi (coordonator)

Adrian Papahagi este doctor în studii medievale al Universității Sorbona (Paris IV) și conferențiar la Facultatea de Litere a Universității „Babeș‑Bolyai” din Cluj. A predat la Sorbona, la Institutul Catolic din Paris și la Universitatea Paris VII. A avut burse doctorale și post‑doctorale la Oxford, Warburg Institute‑Londra și New Europe College, București. În anul 2007 a fondat la Universitatea din Cluj Centrul de Istoria Cărții și a Textelor (CODEX), a cărui menire este studiul manuscriselor medievale și tradiția textelor. A publicat studii de medievistică în reviste precum Aevum, Scriptorium, Medium Aevum, Mediaeval Studies, Notes & Queries, The Library, Library & Information History, Neuphilologische Mitteilungen, Comptes rendus de l’Académie des Inscriptions et Belles‑Lettres, Magyar Könyvszemle și a (co)editat patru volume de acte ale unor colocvii de medievistică. Este autorul volumelor Boethiana mediaevalia (București: Zeta Books, 2010), Wyrd. Ideea destinului în literatura engleză veche (Cluj: Eikon, 2014) și coordonatorul lucrării Vocabularul cărții manuscrise (București: Editura Academiei Române, 2013), la care au colaborat de asemenea Adinel‑Ciprian Dincă și Andreea Mârza.

Adinel-Ciprian Dincă (autor)
Adinel-Ciprian Dincă este doctor în istorie al Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj și conferențiar la Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria Artei al acestei universități. Totodată, este cercetător și coeditor al seriei Documenta Romaniae Historica. Series C. Transilvania în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj al Academiei Române. A efectuat mai multe stagii de formare doctorală și postdoctorală în Austria (Graz, Viena), Germania (Tübingen, Frankfurt am Main, Erlangen, Oldenburg etc.) și Italia (Veneția, Trento, Roma etc.). A publicat studii despre istoria scrierii și a cărții medievale în reviste precum Pecia, Transylvanian Review, Studia UBB, Chôra, Biblioteca și cercetarea sau în volume colective publicate în Belgia, Germania, Ungaria și România. Este autorul volumului Instituţia episcopală latină în Transilvania medievală (sec. XI/XII XIV) (Cluj: Argonaut/Mega, 2017) și coautor al mai multor volume, printre care Antroponimia în Transilvania medievală (secolele XI XIV): evaluare statistică, evoluţie, semnificaţii (Cluj: Mega, 2011) și Autographa et signaturae Transilvaniae (Cluj: Argonaut, 2015).
Andreea Mârza (autor)

Andreea Mârza este doctor în istorie al Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj, lector la Facultatea de Teologie Greco‑Catolică, Departamentul din Blaj, şi cercetător la centrele CODEX şi Trans.Script din cadrul aceleiaşi universităţi. A efectuat stagii de formare doctorală la Viena, Roma, Vatican, Bratislava și Martin (Slovacia). A publicat studii în reviste din țară și din străinătate (Slovacia, Cehia), precum și în volume colective. Este autoarea volumului Enea Silvio Piccolomini și Cruciada Tîrzie (Cluj: Mega, 2009) și a coeditat lucrarea lui Zenovie Pîclișanu Relatio Rumenorum e terris coronae S. Stephani ad Reformationem saec. XVI et XVII (Sibiu: Techno Media, 2010).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in