Domeniu: Filosofie -> Studii și eseuri
Colecție: ESEURI ȘI CONFESIUNI
Număr pagini: 328
ISBN: 978-973-46-7875-4
Tip ediție: broșată
Format: 106x180
An apariție: 2019
Valeriu Gherghel
Porunca lui rabbi Akiba. Ceremonia lecturii de la sfîntul Augustin la Samuel Pepys (ediție de buzunar)
În stoc

Ediţia a II a revăzută şi adăugită cu cinci eseuri noi

„Pentru a deveni om, în deplinul sens al cuvîntului, cineva a acoperit pereţii piramidelor cu versuri. Ori şi-a reprimat impulsul de a ucide şi dorinţa de a fi crud, ascultînd peripeţiile personajelor din O mie şi una de nopţi. Mai mult: şi-a trăit experienţele fundamentale îndeosebi povestindu-le. Nu spun cine ştie ce noutate. Dacă nu ar exista un poem erotic, precum Cîntarea cîntărilor, sau poemele trubadurilor, am şti mult mai puţin despre iubirea-pasiune şi despre frumuseţea care trezeşte iubirea-pasiune. Dacă nu ar exista Moartea la Veneţia, ne-ar scăpa aproape în întregime melancolia resemnată a sfîrşitului. Şi dacă nu ar exista Cartea lui Iov, nu am pricepe de ce suferinţa şi răul se acordă, pînă la urmă, cu providenţa divină.” (Valeriu Gherghel)

 

 

29.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
De ce îi citesc pe clasici • A cincea noapte a Şeherezadei. Hakimul Ruian şi regele din Fars • Cum să citeşti o carte fără s-o deschizi? Soluţia lui Descartes • Patru specii de plăcere a lecturii • Îndrumări de lectură pentru un vicar imperial • Pepys şi Petruşka • Mic manual de zoologie fantastică • Tolstoi şi principiul raţiunii insuficiente • Gură-cască în faţa morţii
Despre autor
Valeriu Gherghel (autor)

Valeriu Gherghel. Studii de Filosofie şi Istorie la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi (dublă specializare). Îşi ia licenţa cu o lucrare despre relaţia dintre filosofie şi retorică. Burse de studii la Centre Européen Universitaire de Nancy (1985-1986) şi la Hellenic Open University din Atena-Patras (2013). Redactor la Convorbiri literare între 1990 şi 1993. Din 1993 este profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi. Doctor în Filosofie, specialitatea Metafizică, cu o teză despre teologia platoniciană: „Limitele limbajului metafizic: De la Unul lui Platon la Unul lui Plotin”. În afară de revistele de specialitate, a publicat recenzii, articole şi eseuri în Convorbiri literare, Cronica, Dilema Veche, Ramuri, Steaua, Timpul, Transilvania, Ziarul de Iaşi etc. La Editura Polirom a mai publicat Breviarul sceptic. Şi alte eseuri despre simplitate (2012), Roata plăcerilor. De ce n‑au iubit unii înţelepţi cărţile? (2018).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in