Domeniu: Literatură universală -> Beletristică
Literatură universală -> Engleză
Literatură universală -> Psihologică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Actual
Număr pagini: 416
ISBN: 978-973-46-8032-0
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2020
Anna Burns
Lăptarul
În stoc

Traducere din limba engleză și note de Mihaela Ghiță

Roman recompensat cu Man Booker Prize 2018, National Book Critics, Circle Award și Orwell Prize

Un roman cu impact remarcabil încă de la apariţie, Lăptarul impresionează atît prin dimensiunea personală, subiectivă, cît şi prin deschiderea istorică şi originalitatea radicală a vocii care îşi spune povestea. Naratoarea este o tînără ce se străduieşte să trăiască o viaţă normală într-o epocă tulbure şi într-o comunitate închisă şi temătoare. La un moment dat se vede asaltată de insistenţele unui bărbat mai în vîrstă, numit „lăptarul”, unul dintre liderii grupărilor paramilitare ce luptau pentru desprinderea Irlandei de Nord de Marea Britanie. Scris din perspectiva unei femei care şi-a trăit adolescenţa în perioada conflictului dintre comunitatea separatistă catolică şi cea protestantă, „loialistă”, susţinută de autorităţile britanice, Lăptarul oferă o imagine tulburătoare a unei societăţi frămîntate. Aici conflictele naţionaliste şi religioase, teama, moartea şi conformismul constituie normalitatea, iar libertatea e mereu o aparenţă. Umorul şi ironia ce se simt în vocea naratoarei conferă un farmec suplimentar unei poveşti în care viaţa cotidiană este marcată de absurdul interdicţiilor, regulilor şi spaimelor.

„Această carte debordează de energie, de mici răbufniri de bunătate şi de un soi de bucurie tinerească... Senzaţia ce te învăluie cînd te laşi înghiţit cu totul de vocea ei îţi aminteşte inevitabil că una dintre emoţiile cele mai complexe şi mai greu de inserat într-o carte sumbră este bucuria. Prin ea, Lăptarul reprezintă un triumf al puterii de a rezista.” (The Boston Globe)

„Vocea naratoarei este fascinantă, amuzantă, pătrunzătoare... Asemenea tuturor cărţilor mari, şi Lăptarul îşi inventează propriul context, devine propriul univers.” (The Irish Times)

Lăptarul clocoteşte de umor negru şi furie adolescentină la adresa lumii adulte şi a brutalelor ei absurdităţi... Avînd ca subiect traiul supus feluritelor forme de control totalitar – politic, de gen, sectar, comunitar –, acest roman etalează un sarcasm fermecător.” (The New Yorker)

47.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Anna Burns (autor)

Scriitoarea britanică Anna Burns s-a născut în 1962 în Irlanda de Nord şi a urmat cursurile liceului St. Gemma, iar ulterior, în 1987, s-a mutat în Londra. A debutat în 2001 cu romanul No Bones, distins cu Winifred Holtby Memorial Prize, iar în 2007 a publicat romanul Little Constructions. După o lungă perioadă de tăcere, în 2018 îi apare Milkman (Lăptarul), roman care o propulsează printre scriitorii de prim rang din ultima perioadă şi pentru care i se acordă Man Booker Prize. Astfel, Anna Burns devine primul scriitor nord-irlandez laureat cu acest premiu prestigios. Lăptarul a mai fost distins cu National Book Critics Circle Award şi cu Orwell Prize şi s-a bucurat de un succes remarcabil la public. Din 2014 Anna Burns locuieşte în East Sussex, pe coasta sudică a Angliei.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in