Domeniu: Istorie -> România -> Studii și eseuri
Istorie -> România -> Cultură și civilizație
Științe sociale -> Antropologie -> General
Colecție: -
Număr pagini: 440
ISBN: 978-973-46-8185-3
Tip ediție: broșată
Format: 160x235
An apariție: 2020
Sorin Mitu
Enciclopedia imaginariilor din România. Vol. III: Imaginar istoric
În stoc
Premiul special al revistei „Observator cultural”, ediția 2021

Volum coordonat de Sorin Mitu

Coordonator general: Corin Braga

Al treilea volum al Enciclopediei imaginariilor se apleacă asupra imaginarului istoric al românilor. Mai mult decât celelalte reprezentări colective, imaginarul istoric ia naștere din întâlnirea imaginației cu acțiunea umană în plan politic, social sau cultural. Din acest motiv, el poate fi considerat un subiect central, iar investigarea sa, cartografierea, înțelegerea și explicarea mecanismelor care îl guvernează, în timp și în spațiu, reprezintă o sarcină obligatorie a cercetării științifice românești din domeniul umanist. Imaginarul istoric oferă un bilanț și o sinteză inovatoare ale principalelor reprezentări ale istoriei noastre, de la mitul originilor și tema identității naționale până la mitologiile istoriografice, temele istorice recurente, imaginarul rasial și etnic sau reprezentările istorice confesionale concurente.

Enciclopedia imaginariilor din România își propune să ofere o perspectivă sinoptică asupra moștenirii culturale și a identităților spirituale din România. Având în centru conceptul de imaginar cultural și social, proiectul folosește mai multe metodologii multidisciplinare pentru a pune în evidență principalele domenii ale reprezentărilor colective românești. Conceptele științifice directoare sunt: cercetarea imaginarului, bazine semantice, câmpuri culturale și lingvistice, constelații de imagini, identitate fractală. Această imagine panoramică a patrimoniului cultural și spiritual românesc dorește să facă posibile aprofundarea și cultivarea identităților naționale, locale și de grup, în cadrul interculturalismului european.” (Corin Braga)

Sorin Mitu despre Imaginar istoric

59.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Sorin Mitu (coordonator)

Sorin MITU (n. 1965) este profesor la Universitatea „Babeş‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, specializat în istoria Transilvaniei, studiul naţionalismului şi imagologie comparată. A publicat numeroase volume, în ţară şi în străinătate, dintre care menţionăm Geneza identităţii naţionale la românii ardeleni (1997), Transilvania mea. Istorii, mentalităţi, identităţi (2006, 2013) şi Die Rumänen aus ungarischer Perspektive. Entstehung eines ethnischen Bildes (2014).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in