Domeniu: Politică și științe politice -> Istorie şi teorie politică
Politică și științe politice -> Studii și eseuri -> România
Colecție: OPUS -> Științe politice
Număr pagini: 472
ISBN: 978-973-46-8186-0
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2020
Cristian Preda
Tiranul cu nas mare și cu suflet foarte mic. Lirică politică, sloganuri electorale și versificații satirice de campanie de la 1834 până în zilele noastre
În stoc

O istorie inedită a politicii românești pornind de la versurile închinate domnitorilor și președinților, șefilor de partide și cetățenilor, miniștrilor corupți și deputaților somnoroși din regimurile care s-au succedat de la Regulamentele Organice pînă astăzi. O istorie extrasă din ziare, epigrame și broșuri electorale, recuperată din foile volante distribuite la mari evenimente, din Moftul Român al lui Caragiale și din postările de pe Facebook din zilele noastre. Veți descoperi cum au fost contestate cu virulență mari personalități ale istoriei noastre, dar și laudele deșănțate la adresa unor politicieni ridicoli, veți citi extrase din articole despre dueluri sau din poezii despre bătăuși electorali de profesie. Cartea înfățișează o lume românească plină de viață, grăbită mereu să-i denigreze pe politicieni, dar și să le ridice statui după trecerea lor în neființă.

Drept e oare, buni amici,
Ca noi ăștia, cei mici,
Cu patriotism în pept,
Să nu gustăm din buget?
*
Indignat pe-un veac năuc
Și pe cei ce se despoaie,
Domnul Iorga intră-n baie
În manta de cauciuc.
*
Ceaușescu, cine ești?
Un tiran din Scornicești.

 

Cristian Preda citește un fragment în avanpremieră din Tiranul cu nas mare și cu suflet foarte mic:

49.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Cristian Preda (autor)

Cristian Preda este profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Bucureşti, unde predă din 1992. A publicat mai multe volume despre evoluţia gândirii politice româneşti, istoria liberalismului, sisteme electorale şi politica postcomunistă. A tradus, de asemenea, în română autori precum Benjamin Constant, François Guizot, Alexis de Tocqueville, Raymond Aron sau Pierre Manent. La Polirom i‑au apărut patru cărţi: Introducere în ştiinţa politică (ed. I, 2010; ed. a II‑a, 2013; ed. a III‑a, 2019), Rumânii fericiţi. Vot şi putere de la 1831 până în prezent (ed. I, 2011; ed. a II-a, 2021), Însemnări din vremuri tulburi şi ţinuturi exotice (2018) şi Tiranul cu nas mare şi cu suflet foarte mic. Lirică politică, sloganuri electorale şi versificaţii satirice de campanie de la 1834 până în zilele noastre (2020).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in