Domeniu: Politică și științe politice -> Istorie şi teorie politică
Politică și științe politice -> Studii și eseuri -> România
Colecție: OPUS
Număr pagini: 472
ISBN: 978-973-46-8186-0
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2020
Cristian Preda
Tiranul cu nas mare și cu suflet foarte mic. Lirică politică, sloganuri electorale și versificații satirice de campanie de la 1834 până în zilele noastre
În curs de apariție

O istorie inedită a politicii românești pornind de la versurile închinate domnitorilor și președinților, șefilor de partide și cetățenilor, miniștrilor corupți și deputaților somnoroși din regimurile care s-au succedat de la Regulamentele Organice pînă astăzi. O istorie extrasă din ziare, epigrame și broșuri electorale, recuperată din foile volante distribuite la mari evenimente, din Moftul Român al lui Caragiale și din postările de pe Facebook din zilele noastre. Veți descoperi cum au fost contestate cu virulență mari personalități ale istoriei noastre, dar și laudele deșănțate la adresa unor politicieni ridicoli, veți citi extrase din articole despre dueluri sau din poezii despre bătăuși electorali de profesie. Cartea înfățișează o lume românească plină de viață, grăbită mereu să-i denigreze pe politicieni, dar și să le ridice statui după trecerea lor în neființă.

Cristian Preda citește un fragment în avanpremieră din Tiranul cu nas mare și cu suflet foarte mic:

49.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Cristian Preda (autor)

Cristian Preda este profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Bucureşti, unde predă din 1992. Este autorul mai multor volume despre evoluţia gîndirii politice româneşti: Modernitatea politică şi românismul, Nemira, 1998; Occidentul nostru, Nemira, 1999; Staulul şi sirena. Dilemele unui marxist român, Nemira, 2002; Contribuţii la istoria intelectuală a politicii româneşti, Meridiane, 2003. A scris, de asemenea, despre istoria liberalismului: Le libéralisme du désespoir. Tradition libérale et critique du totalitarisme dans les années 1938-1960, Editura Universităţii din Bucureşti, 2000; Liberalismul, Humanitas, 2003; Mic dicţionar de gîndire politică liberală, Humanitas, 2004. A publicat mai multe studii despre sisteme electorale şi politica românească: Tranziţie, liberalism şi naţiune, Nemira, 2001; România postcomunistă şi România interbelică, Meridiane, 2002; Partide şi alegeri în România postcomunistă, Nemira, 2005; Regimul, partidele şi sistemul politic din România, Nemira, 2008 – împreună cu Sorina Soare, carte revăzută în ediţia ei italiană, Democratizzazione in Romania. Regime, partiti e sistema de partiti, de la Aracne Editrice, Roma, 2012. A tradus, de asemenea, în română autori precum Constant, Guizot, Tocqueville, Raymond Aron sau Pierre Manent. La Editura Polirom i-au apărut trei cărţi: Introducere în ştiinţa politică (ed. I, 2010; ed. a II-a, 2013), Rumânii fericiţi. Vot şi putere de la 1831 pînă în prezent (2011) şi Însemnări din vremuri tulburi şi ţinuturi exotice (2018).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in