Domeniu: Limba română, lingvistică -> Lingvistică -> Istorică și comparată
Istorie -> România -> Cultură și civilizație
Colecție: -
Număr pagini: 504
ISBN: 978-973-46-8256-0
Tip ediție: broșată
Format: 160x235
An apariție: 2020
Elena  Platon
Enciclopedia imaginariilor din Romania. Vol. II: Patrimoniu și imaginar lingvistic
În stoc

Volum coordonat de Elena Platon
Consultant științific: Gheorghe Chivu
Coordonator general: Corin Braga

Al doilea volum al Enciclopediei imaginariilor explorează patrimoniul și imaginarul lingvistic din România. Autorii abordează limba română ca un element esențial în definirea identității naționale și colective și ca un instrument important de conservare a moștenirii „imateriale”, spirituale, a unei comunități. Cercetarea îmbină inovativ două perspective asupra limbii, cea patrimonială și cea a imaginarului lingvistic, cu scopul de a releva etapele fundamentale ale devenirii limbii române, precum și cîteva dintre reprezentările asupra acesteia. Volumul oferă o sinopsă istorică comprehensivă, structurată pe fluxuri imaginare transversale, care depășesc interpretările clasice ale faptelor de limbă, deschizînd noi căi de analiză.

Enciclopedia imaginariilor din România își propune să ofere o perspectivă sinoptică asupra moștenirii culturale și a identităților spirituale din România. Avînd în centru conceptul de imaginar cultural și social, proiectul folosește mai multe metodologii multidisciplinare pentru a pune în evidență principalele domenii ale reprezentărilor colective românești. Conceptele științifice directoare sînt: cercetarea imaginarului, bazine semantice, cîmpuri culturale și lingvistice, constelații de imagini, identitate fractală. Această imagine panoramică a patrimoniului cultural și spiritual românesc dorește să facă posibile aprofundarea și cultivarea identităților naționale, locale și de grup, în cadrul interculturalismului european.” (Corin Braga)

59.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Elena  Platon (coordonator)

Elena Platon este conferenţiar doctor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi director al Institutului Limbii Române ca Limbă Europeană (ILR-LE), din cadrul aceleiaşi instituţii. Domeniile sale de interes sînt etnologia şi antropologia. Dintre volumele publicate menţionăm Frăţia de cruce. O formă arhaică de solidaritate socială (2000) şi Biserica mişcătoare. Eseu de socioantropologie religioasă (2006). O altă arie de cercetare însemnată o constituie lingvistica aplicată, în special achiziţia limbii române ca limba a doua, domeniu în care a elaborat diferite studii, manuale şi materiale de specialitate.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in