Domeniu: Istorie -> România -> Cultură și civilizație
Artă și fotografie -> Artă românească
Artă și fotografie -> Istoria artei -> General
Colecție: -
Număr pagini: 504
ISBN: 978-973-46-8269-0
Tip ediție: broșată
Format: 160x235
An apariție: 2020
Liviu Maliţa
Enciclopedia imaginariilor din România. Vol. V: Imaginar și patrimoniu artistic
În stoc
Premiul special al revistei „Observator cultural”, ediția 2021

Volum coordonat de Liviu Malița
Coordonator general: Corin Braga

Al cincilea volum al Enciclopediei imaginariilor sintetizează imaginarul și patrimoniul artistic al românilor, sub toate formele sale: pictură și sculptură, arhitectură, muzică, teatru și artele spectacolului, cinematografie și noile media. În arta românească, imaginarul a fost marcat de o căutare permanentă a identității, nu neapărat a celei naționale în sens politic, ci mai ales a unei identități relevante sub aspectul practicilor artistice românești în context european. Apelînd la mai multe metodologii (genetică, istorică și comparatistă), volumul dezvoltă o analiză interdisciplinară care implică diverse arte și relațiile lor complexe în construirea imaginariilor artistice românești, abordate ca forme fluide de patrimoniu și ca vectori de circumscriere identitară.

Enciclopedia imaginariilor din România își propune să ofere o perspectivă sinoptică asupra moștenirii culturale și a identităților spirituale din România. Avînd în centru conceptul de imaginar cultural și social, proiectul folosește mai multe metodologii multidisciplinare pentru a pune în evidență principalele domenii ale reprezentărilor colective românești. Conceptele științifice directoare sînt: cercetarea imaginarului, bazine semantice, cîmpuri culturale și lingvistice, constelații de imagini, identitate fractală. Această imagine panoramică a patrimoniului cultural și spiritual românesc dorește să facă posibile aprofundarea și cultivarea identităților naționale, locale și de grup, în cadrul interculturalismului european.” (Corin Braga)

Ruxandra Cesereanu, Care sunt dimensiunile imaginarului?

59.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Liviu Maliţa (coordonator)

Liviu Maliţa (n. 1959) este cercetător şi profesor de estetica teatrului la Facultatea de Teatru şi Film a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj‑Napoca. Aria sa de interes include istoria literaturii şi a teatrului european şi românesc, sociologia, istoria mentalităţilor şi teoria artei. A publicat ca autor unic sau a coordonat mai multe volume despre fenomenul cenzurii în perioada comunistă.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in