Domeniu: Istorie -> Modernă și contemporană -> Secolele XX-XXI
Istorie -> Istorie militară -> Al Doilea Război Mondial
Istorie -> Istoria culturii și civilizației
Colecție: HISTORIA
Număr pagini: 272
ISBN: 978-973-46-8359-8
Tip ediție: broșată
Format: 160x235
An apariție: 2021
Keith Lowe
Prizonierii istoriei
Ce ne spun monumentele celui de-al Doilea Război Mondial despre istoria noastră și despre noi înșine
În stoc

Traducere de Cristina Michaela Tache și Gabriel Drăghici

Oamenii au simțit dintotdeauna nevoia de a imortaliza trecutul, chiar dacă statuile sau monumentele pe care le ridicăm ne fac uneori prizonieri ai unei istorii nefericite. Din Franța și Germania pînă în Polonia și Rusia, din SUA pînă în Japonia, China sau Coreea de Sud, Keith Lowe alege 25 de locuri ale memoriei, arătînd cum a fost cioplită în piatră ori turnată în bronz amintirea războiului și ce ne dezvăluie astăzi aceste monumente despre politica și identitatea națională ale statelor care le-au realizat. Ajungem astfel la Auschwitz și la buncărul lui Hitler din Berlin, rememorăm masacrul de la Katîn, bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki sau lichidarea de către soldații germani a unui întreg sat din Franța. Monumentele care comemorează ororile, eroii și martirii, dar și cele închinate reconstrucției din perioada postbelică sînt la fel de diferite ca modurile în care țările au ales să privească al Doilea Război Mondial. La trei sferturi de secol de la încheierea păcii, Prizonierii istoriei oferă o perspectivă actuală asupra acestui război care continuă să ne bîntuie.

„Cartea lui Lowe, sensibilă și tulburătoare, ar trebui citită deopotrivă de cei care construiesc statui și de cei care le dărîmă.” (The Sunday Times)

„Una dintre lucrările despre al Doilea Război Mondial care ne dau cel mai mult de gîndit.” (The Spectator)

44.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Keith Lowe (autor)

Keith Lowe este unanim recunoscut ca unul dintre principalii experţi în istoria celui de-al Doilea Război Mondial. Este autorul volumelor Inferno: The Devastation of Hamburg, 1943 şi Savage Continent (trad. rom. Continentul barbar, 2019), ultimul fiind situat printre cele mai vîndute zece cărţi în clasamentul publicat de The Sunday Times şi distins cu Premiul PEN Hessell-Tiltman în 2013. Lowe a avut numeroase apariţii televizate şi la radio, atît în Marea Britanie, cît şi în Statele Unite ale Americii, iar cărţile lui au fost traduse în douăzeci de limbi. Scrie de asemenea pentru diverse publicaţii, inclusiv The Daily Telegraph, The Times, The Wall Street Journal, El País şi Neue Zürcher Zeitung. La Editura Polirom i‑a mai apărut Frica şi libertatea. Cum ne‑a schimbat vieţile al Doilea Război Mondial (2020).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in