Domeniu: Religie -> Iudaism -> Cabala și mistică
Colecție: PLURAL -> M
Număr pagini: 312
ISBN: 978-973-46-8398-7
Tip ediție: broșată
Format: 145x225
An apariție: 2021
Moshe Idel
Principiul feminin în Cabala
În stoc

Traducere de Maria-Magdalena Anghelescu

Volumul abordează statutul preeminent al puterii divine feminine în cadrul structurilor teosofice ale unui mare număr de cabaliști, gînditori șabatieni și maeștri hasidici. Acest statut privilegiat ține de o viziune mai largă asupra Femeii, care, deși constituie în sistemul sefirotic a zecea și cea mai de jos putere divină, este uneori concepută ca guvernînd această lume și ca egală Bărbatului divin. Demnitatea ei specială se reflectă în faptul că, în gîndirea cabalistică, Femeia a fost uneori considerată prima entitate care a apărut în gîndirea divină și chiar telos-ul întregii creații. Fără a încerca să apere Cabala sau cabaliștii de critica atitudinilor lor androcentrice, autorul evidențiază existența în interiorul acestei gîndiri a altor atitudini, neglijate sau ignorate pînă acum, cu scopul de a oferi o mai bună înțelegere a literaturii cabalistice în bogăția și diversitatea ei.

44.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Reificarea și statutul ontologic al gîndirii și acțiunii în Cabala timpurie • Adăugarea genului la „acțiune” • Tatăl, Capul și Fiica • Sefer Ma‘arekhet ha-’Elohut și reverberațiile sale • Cîteva exemple hasidice ale teoriei genului în trei faze
Despre autor
Moshe Idel (autor)

Moshe Idel, profesor de gîndire iudaică la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi cercetător la Institutul Shalom Hartman, este doctor în filosofie, cu specializarea Cabala. În 1999 a primit prestigiosul „Israel Prize” pentru excelenţă în domeniul gîndirii iudaice. Printre volumele publicate se numără titluri de referinţă, precum Kabbalah: New Perspectives (1988), Hasidism: Between Ecstasy and Magic (1995), Messianic Mystics (1998), Kabbalah and Eros (2005). La Editura Polirom a publicat: Perfecţiuni care absorb. Cabala şi interpretare (2004), Ceea ce ne uneşte. Istorii, biografii, idei (Sorin Antohi în dialog cu Moshe Idel, 2006), Ascensiuni la cer în mistica evreiască. Stîlpi, linii, scări (2008), Fiul lui Dumnezeu şi mistica evreiască (2010), Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrăjitoarelor şi şabatianism (2013), Mircea Eliade. De la magie la mit (2014), Răul primordial în Cabala. Totalitate, perfecţiune, perfectibilitate (2015) şi Experienţa mistică la Abraham Abulafia (2019).

 

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in