Domeniu: Filosofie -> Etică
Politică și științe politice -> General
Colecție: -
Număr pagini: 352
ISBN: 978-973-46-8497-7
Tip ediție: broșată
Format: 145x225
An apariție: 2021
Alexandru Volacu , Daniela Cutaș , Adrian Miroiu
Alegeri morale
Teme actuale de etică aplicată
În stoc

„De ce este importantă familia? Care este statutul moral al copiilor și cine are ce responsabilități față de ei? Ce este consimțămîntul și care sînt condițiile în care este valid? Care ar trebui să fie rolul religiei în dezbaterile publice dintr-o societate democrată? Cum ar trebui să fie gestionate inegalitățile sociale create de moșteniri? Ar trebui ca vaccinarea să fie obligatorie? Este legitim să fie cenzurate anumite forme de discurs? Avem datoria să votăm și, dacă da, care sînt considerentele morale care ar trebui să ne ghideze votul? În această carte analizăm teme precum cele de mai sus, folosind atît metodele filosofiei analitice, cît și abordări interdisciplinare. Printr-un efort colectiv, conectat la spațiul românesc, ilustrăm felul în care etica aplicată poate contribui la înțelegerea problemelor morale ale lumii actuale. Sperăm ca textele incluse în aceste pagini să fie de folos în reflecția asupra moralității alegerilor noastre individuale și colective.” (Coordonatorii)

 

49.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar

Etica aplicată și de ce avem nevoie de ea • Rolul justificărilor religioase în dezbaterea măsurilor publice • Libertatea de exprimare și deplatformarea • Etica imigrației • Datorii morale în procesul electoral • Moralitatea piețelor • Etică pentru internet și democrație • Etica prelucrărilor de date cu caracter personal în era digitală • Etica relațiilor personale • Etica relației dintre copii, părinți și stat • Despre consimțămîntul sexual • O analiză etică a vaccinării obligatorii • Limitarism etic și responsabilități individuale în etica moștenirilor • Despre dispariția cărților de etică din biblioteci și alte studii empirice de etică • De la cazuri izolate la transformări de valori societale

Despre autor
Alexandru Volacu (coordonator)

Alexandru Volacu este conferențiar la Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității din București, cadru didactic asociat al SNSPA și director al Bucharest Center for Political Theory. Principalele sale interese de cercetare privesc etica votului, teoriile dreptății și teoriile democrației. A publicat articole în reviste internaționale, precum Political Studies, Political Research Quarterly, Journal of Applied Philosophy, Philosophical Studies, Ethical Perspectives, Contemporary Political Theory și altele. Cea mai recentă carte a sa este Avem datoria de a vota ? (2019).

Daniela Cutaș (coordonator)

Daniela Cutaș este conferențiară la Universitatea din Lund și Universitatea din Umeå, Suedia. A lucrat la Universitatea din Göteborg, Universitatea din Maastricht, Karolinska Institutet și Universitatea din Manchester. Este coeditoare a două volume colective, unul despre etica familiei (2012) și unul despre responsabilitatea parentală în contextul neuroștiințelor și al geneticii (2017). În România a publicat un volum pe tema eticii reproducerii, articole pe teme de etică aplicată (și în special bioetică) în publicații precum Dilema Veche, TOTB și Scena9 și a coordonat un număr special despre iubire în revista Analize.

Adrian Miroiu (coordonator)

Adrian Miroiu este profesor de științe politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. A publicat lucrări de filosofia limbajului și a științelor sociale, de teorie politică și de analiză a politicilor publice. Fuga de competiție (2016), Lumea lui Anaxagora (2017) și Între logică și etică (2020) sînt trei dintre cele mai recente cărți ale sale.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in